17 Temmuz 2012 Salı

CHP POLİSİN FAZLA ÇALIŞMASIYLA İLGİLİ KANUN TEKLİFİ VERDİ...

CHP İZMİR MİLLET VEKİLİ PROF. DR. HÜLYA GÜVEN VE 41 CHP MİLLET VEKİLİ POLİSİN FAZLA ÇALIŞMASIYLA İLGİLİ KANUN TEKLİFİ VERDİ...

Devlet Memurları Kanunu’nda özellikle memurların fazla çalışmalarının önünü açan maddeler olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, fazla mesai mağduru polislerin de koşullarını düzeltmeye yönelik kanun teklifi hazırladı.

Polisler dahil tüm memurların fazla çalışma ile ilgili haklarını kullanamadıklarını gören CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, ve 41 CHP milletvekili verdikleri kanun teklifi ile Türkiye’de memurların çalışma sürelerinin ve fazla çalışmalarının düzenlendiği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99, 100, 101 ve 178 inci maddelerinde değişiklik yapılmasını istediler.

Türkiye’de çalışma koşullarının Japon çalışanların maruz kaldığı “ölümüne çalışma” koşullarıyla benzerlik gösterdiğini savunan Prof. Dr. Güven, uzun saatler çalışmanın fiziksel sağlığı olumsuz etkilediği, ölümle sonuçlanabilen hastalıklara neden olduğu ve işyerinde mesleki yaralanma riskini büyük oranda artırdığının da bilimsel bir gerçek olduğuna vurgu yaptı. Güven, şu karşılaştırmayı yaptı: "Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OECD)verilerine göre Türkiye haftalık ortalama çalışmada 49.3 saatle en uzun çalışma süresine sahip ülkedir. Türkiye’de ortalama haftalık çalışma süreleri 40 saati aşanların toplam istihdamdaki payı ise % 83.5'tir."

Devlet Memurları Kanunu’nun da 'Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler' ibaresi nedeniyle Kanun’da istisnalar genel kural haline getirilmiş, fazla çalışma süresinin üst sınırı kurumların takdirine bırakılmıştır" diyen Güven, Anayasa'da “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır ve dinlenmek, çalışanların hakkıdır” ibarelerinin yer aldığına dikkat çekti.

Polisler dahil emniyet hizmetleri sınıfı personel, uzun çalışma koşullarıyla ilgili olağanüstü hallerde uygulanan çalışma saatlerinin, olağan çalışma saatleriymiş gibi uygulandığına dikkati çeken Güven, polislerin gündüz 11 veya gece 13 saat çalıştığını bunun da insan doğasına ve hayatın doğal akışına aykırı olduğunu söyledi. Güven, polislik mesleğinde meslek riski bulunduğunu, riski önlemenin yollarının düzenlenmesi için Kanun'da kurumlara uyacakları çerçevenin tanımlanması gerektiğini kaydederek, "Tanımlanan çerçeve, kurumları fazla çalışma süreçlerini yeniden düzenlemelerine olanak tanımalı ve kişi başına düşen çalışma saatini düşürmek için daha fazla kişi istihdam edilmesine zemin hazırlamalıdır" diye konuştu.

Güven, "Bu kanun teklifi ile; polislik gibi günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışanlar da dâhil olmak üzere, istisnasız tüm memurlar için haftalık azami çalışma süresinin 48 saat olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi, Anayasa ile kanun arasındaki uyumsuzluğun giderilmesini, 657 sayılı kanunun ruhuna insani boyut katılmasını, ülkemizin haftalık çalışma süresi ortalamasını AB ülkeleri ortalamasına çekilmesini amaçlamaktayız" dedi. Bu iyileştirmeler yapıldığı taktirde personelin motivasyonu, üretkenliği, vatandaşa karşı toleransı da artacağından herkes için yararlı olacaktır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder